Aktivnosti

SVJETIONIK VELI RAT

Kamp je svega 300 metara udaljen od najvećeg svjetionika na Jadranu s kojeg se pruža jedinstven panoramski pogled na cijeli zapadni dio otoka, uvalu Pantera i Ćuna te na druge udaljene otoke. Svjetionik je izgrađen 1849. godine, visok je 42 metra i danas je najviši svjetionik na Jadranu. Osim toga što je najviši, on je od drugih svjetionika poseban i po tome što je u njegovu izgradnju utrošeno 100 000 žumanjaka pa je zbog toga specifične svijetlo žute boje. U njegovom dvorištu je i kapelica sv. Nikole, zaštitnika pomoraca, u kojoj je sačuvan Rimski misal iz 1869. godine.

Nedaleko kampa je i atraktivni bajkoviti tunel od borova dugačak cca 250 m kroz kojeg uz laganu šetnju možete doći na unutarnji dio otoka, obližnju uvalu Slatine.

PARK PRIRODE TELAŠĆICA

Park prirode Telašćica nalazi se na jugoistočnom dijelu Dugog otoka a s okolnim akvatorijem te 13 otoka, otočića i hridi čini čudesan sklad prirode na 70.5 km2.

Park karakteriziraju tri fenomena:

Zaljev Telašćica, jedna od najsigurnijih, najljepših i najvećih prirodnih luka na Jadranu, unutar kojeg se nalazi 6 otoka i hridi, 25 uvala i 69 km razvedene obale, atraktivno je sidrište za brojne nautičare.

Dugootočki strmac-“stene”, uzdiže se do 200m nad morem, a u more okomito spušta i do 90 m. Tu se gnijezde brojne ptice, kao što je sivi sokol ili eleonorin sokol.

Slano jezero “Mir” s ljekovitim muljem, stanište je endemične vrste jegulje zvane “kajman”.

Izražen je kontrast mirnih uvala s robusnim strmcima, šuma alepskog bora i hrasta crnike, te polja, vinograda i maslinika nasuprot kamenjarskih travnjaka. U Parku je zastupljena mediteranska vegetacija s preko 400 biljnih vrsta, a zabilježene su i brojne rijetke i endemične biljke. U podmorju živi oko 250 biljnih te 300 životinjskih organizama, uključujući danas prorijeđene crvene koralje i mesojednu spužvu. Park je i utočište za otočke magarce kojih danas ima 14, a koji slobodno šeću na području uvale Mir. 

STRAŠNA PEĆ

U Strašnoj peći nisu provedena arheološka istraživanja. Međutim s obzirom na neposrednu blizinu pećine Vlakno koja predstavlja izniman lokalitet, te Kozje pećine i pećine Badanj, možemo naslutiti da je i ova pećina, zahvaljujući upravo svom geografskom položaju u najmanju ruku služila kao privremeno stanište prvim ljudskim populacijama na otoku. Pronađen je jedan slučajan nalaz kremenog artefakta, nožić iz kamenog doba kojeg je moguće s obzirom na oblik i obradu uže determinirati u neolitik što u ovom trenutku predstavlja rijedak nalaz. 

FEŠTE

Kao što to kaže jedna stara pjesma ‘Svako mjesto svoju feštu ima’, tako naselja na Dugom otoku s veseljem očekuju svoje fešte. One se najčešće priređuju u čast sveca-zaštitnika određenog mjesta.

Dugootočke fešte kombinacija su žive glazbe, fine hrane i dobre zabave do jutra. U tome prednjači saljska fešta pod nazivom ‘Saljske užance’ , koja traje tri dana i u sklopu koje se održavaju razne prezentacije narodnih običaja, dok mještani sudjeluju u gastro-natjecanjma koja će oduševiti sve sladokusce.

Onima koji ne žele čekati da zabava počne nude se razni restorani sa različitom ali pretežno mediteranskom kuhinjom, kao i koktel barovi te slastičarnice, u kojima možete okusiti otočki način života i njegovu gastro tradiciju.

PLAŽA LANTERNA

Odmah ispod našeg kampa se nalazi jedna od najatraktivnijih plaža na otoku. To je blago stjenovita plaža s pogledom na pučinu i najveći svjetionik na Jadranskoj obali. Ulaz u more je jedinstven doživljaj jer su vam pod nogama prirodni oblutci koji vas gotovo terapeutski uvode u kristalno more. Zalazak sunca s obale je svakodnevno neponovljiv i opuštajući i sigurno će vas očarati ljepotom.

PLAŽA SAKARUN

Oko 3,5 kilometra od kampa se nalazi najpoznatija pješčana plaža ovog dijela Jadrana. Smještena je u zaštićenoj uvali i zaista očarava ljepotom. Ova je plaža osim odraslima omiljena i djeci jer je pijesak koji je u moru i na obali idealan za beskrajne dječje igre.

VELI ŽAL

Veli žal je plaža udaljena oko 10 kilometara od kampa i također je jedna obalnih ljepotica. Na njoj su skladno kombinirani pijesak i oblutci pa je tako priroda ponudila za svakoga po nešto. Odmah nasuprot plaže je i jedini otočić Mežanj prema otvorenom moru s ove strane otoka. Ima još mnogo plaža i uvala, onih popularnih, ali i onih skrivenih koje će vas bez sumnje oduševiti.

Osim biciklom, svakodnevno se možete rekreirati trčanjem ili brzim hodanjem i to koliko god želite. Plivanje i ronjenje u podmorju našega kraja posebno su popularni pa smo tako sigurni da ni vi nećete moći odoljeti morskim čarima.

logo_kayakKayak & Bike Adventure – Zadar, Croatia

VIDEO – Kayaking on Dugi Otok in Zadar archipelago 2014

BICIKLIZAM

Asfaltiranom cestom u kombinaciji s predviđenim bike stazama neometano se možete rekreirati vašim biciklom. Dugi otok je pravo odredište za sve avanturiste ali i one koji će to tek postati. Uređenim trekking i bike stazama pruža se mogućnost obilaska otoka jer se staze protežu duž cijelog otoka.

RONJENJE

Kao i svi jadranski otoci, dugootočko podmorje pršti od bogatog podovodnog života. Istraživanje morskih dubina oduvijek je predstavljalo izazov čovjekovim mogućnostima. Na otoku su četiri škole ronjenja. Njihovi instruktori će vas provesti kroz taj veličanstven svijet i odvesti vas na neke od najboljih ronilačkih destinacija srednjeg Jadrana kao što su to otočić Mežanj ili podvodna spilja Brbinjšćica.

Škola ronjenja “BOŽAVA”
Kontakt osoba: Hans-Georg Hassmann
Tel. +385 23 318 891, +49 4321 2509437 (zimi)
E-mail: tauchen@bozava.de
Web: www.bozava.de

PENJANJE

Svi oni koji vole slobodno penjanje naći će zadovoljstvo za sebe 30 kilometara od kampa između mjesta Luke i Savra gdje je 2012. godine započelo je uređivanje penjališta u starom kamenolomu, nazvano ‘Stara Kava’. Do sad je uređeno pet sportskih smjerova težine 4b+, dok je u pripremi još pet smjerova do težine 8. Penjalište je privuklo je mnoge lokalne i strane entuzijaste.

PLANINARENJE

Iako najveća nadmorska visina Dugog otoka broji samo 338 metara, njegove geomorfološke odlike čine ga idealnim mjestom za sve ljubitelje trekkinga i planinarenja. Dugootočki krajolik pretežno je brdovit, a kombinacija kamenjara i šumovitih predjela čine ga posebnim izazovom. Zbog toga je pokrenuta akcija obilježavanja i registriranja planinskih staza na Dugom otoku. Jedna od takvih je planinska staza prema brdu Orljak visine 270 metara, obilježena i registrirana kod Hrvatskog Planinarskog Saveza. Sa vrha brda puca pogleda na čitav zadarski akvatorij, pa je napor penjanja po kamenjaru do samog vrha višestruko opravdan.

RIBOLOV

Ribolov je za turiste trenutno organiziran u Salima, najvećem mjestu Dugog otoka i od kampa je udaljeno 45 kilometara. Za ribolov je ponuđeno više opcija: jutarnji, dnevni, večernji i višednevni ribolov. Destinacija ribolova je kornatski arhipelag a na raspolaganju Vam stoje razne ribolovne tehnike.

IZLETI

Poludnevni i jednodnevni izleti u nacionalne parkove i parkove prirode učiniti će zanimljivim vaš boravak na našem otoku koji će vam dodatno uljepšati sjećanja na nezaboravni odmor u Dalmaciji. To su izleti u Nacionalni park kornati i Park prirode Telašćica.